'Tijd voor verandering!' op basis van acceptance and commitment therapy

ACT is een relatief nieuwe therapievorm die uit Amerika is over komen waaien. In deze therapie gaan wij iets anders doen dan je wellicht verwacht. ACT leert je namelijk niet om positiever te denken. Ook ga je niet leren hoe je van je angst af kunt komen. Wat ACT dan wel doet is onderzoeken hoe je op een slimmere manier met vervelende gedachtes, gevoelens en omstandigheden om kunt gaan. Ook kijkt ACT heel duidelijk naar jouw doelen en dromen en hoe je die in de toekomst kunt gaan verwezenlijken. We zullen niet alleen praten over hoe je dingen anders aan kunt pakken, we gaan vooral veel dingen doen. De therapie heeft tot doel om jou een zetje te geven, zodat je in je eigen leven alle technieken kunt gaan toepassen. Als je thuis geen oefeningen doet heeft de therapie geen zin. De therapie is tijdelijk, de therapeut is er straks niet meer, en dus moeten de veranderingen in jouw eigen leven gaan plaatsvinden. Voor de verschillende oefeningen geldt net als bijvoorbeeld met piano leren spelen: oefening baart kunst. Je kunt deze behandeling zien als een soort training van een andere manier van omgaan met jezelf en je ‘strenge’ verstand.

Uit welke onderdelen bestaat de behandeling?

Acceptance and commitment Therapy (ACT) is een nieuwe vorm van gedragstherapie, die verschillende werkzame technieken met elkaar combineert. Het model van ACT bevat zes zuilen: Mindfulness: In contact komen met het hier en nu. Acceptatie: Het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden. Defusie: Loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken. Zelf als context: Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren.Waarden: Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven. Toegewijde actie: Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.

Wat is het doel van ACT?

Vaak worstelen mensen zo hevig met problemen (zoals angsten, somberheid, lichamelijke klachten, negatieve gedachten, nare gebeurtenissen) waar zij geen grip op hebben dat ze niet meer kunnen genieten van het leven.

In ACT leer je om je weer te richten op zaken die jij op directe wijze kunt beïnvloeden, zoals je eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals bepaalde gebeurtenissen die al hebben plaats gevonden, emoties en gedachten. Er wordt gewerkt aan een acceptatiegerichte houding ten opzichte van emoties en gedachten. De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven. Gezamenlijk zorgen de oefeningen en metaforen uit deze zes zuilen voor meer psychologische flexibiliteit.

Hierdoor kun je beter omgaan met de grillen van het leven, en zul je sneller geneigd zijn om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn. ACT zorgt voor een vrolijke, speelse levenshouding, waarbij alle angst en pijn die inherent is aan het leven op de koop toe wordt genomen.

Wat is de filosofie en visie van ACT?

Deze behandelmodule is gebasseerd op het boek 'Time to ACT'. Op www.timetoact.nl is veel gratis materiaal (oefeningen, opdrachten) beschikbaar. ACT behoort tot de positieve psychologie. Deze nieuwe golf van therapieën wint de afgelopen jaren steeds meer terrein binnen de psychologische hulpverlening. Binnen de positieve psychologie labelen we mensen niet met stoornissen zoals een depressie of burn-out. We kijken dus niet alleen naar wat mensen allemaal mankeert, maar vooral naar hoe we de psychologische vaardigheden van mensen kunnen verbeteren. Met andere woorden: In plaats van dat we de psychische klachten van mensen proberen te bestrijden, willen we mensen leren om zelf beter met die klachten om te gaan.

Het lijkt wel of we in de huidige maatschappij niet meer menselijk mogen zijn. We moeten keihard werken en heel erg ons best doen om maar perfect te zijn. De vraag is of dit moet, en of dit überhaupt mogelijk is. Belangrijke vragen binnen de therapievorm Acceptance and Commitment Therapy (afgekort ACT) zijn: Waarom zou je geen pijn mogen hebben? Waarom zou je tegen beter weten in proberen om negatieve gedachten uit te bannen? Waarom zou je niet mogen denken wat je denkt, mogen voelen wat je voelt en mogen zijn wie je werkelijk bent? In deze module pleiten wij voor een erkenning voor het feit dat we allemaal menselijk zijn en dat we allemaal op de een of andere manier worstelen met het leven. Als je jezelf toestaat om vervelende gedachten en gevoelens niet langer te bestrijden, wie weet ontdek je dan dat je een nieuwe vriendschap met jezelf kunt creëren. We wensen je ongelooflijk veel succes en vooral ook plezier toe met deze behandelmodule.

maak een afspraak

↑ Top